Hoe stek je een zaagcactus?

Hoe stek je een zaagcactus - Plantenmeisje

Als ik met een plant blij ben, dan is het wel mijn zaagcactus – ofwel Epiphyllum Anguliger. Ik kocht er eentje in januari, een van mijn beste planten aankopen ooit. Gek genoeg twijfelde ik die bewuste dag in de Intratuin of ik hem wel moest kopen. Ben ik even blij dat ik hem heb meegenomen. Het is gewoon een fantastische en bijzondere plant die bij mij tot nu toe lekker groeit. Ongeveer twee maanden geleden, besloot ik een stekje te nemen van mijn plant. Hoe stek je een zaagcactus? Ik leg het je uit!

Er zijn verschillende manieren om een zaagcactus te stekken. Ik heb de mijne op water gestekt. Negen van de tien keer kies ik voor stekken op water, welke plant het ook is. Ik vind dit persoonlijk gewoon het prettigst. Nou kun je er dus ook voor kiezen om de zaagcactus in potgrond te stekken, maar dat heb ik dus nog niet geprobeerd. Hoe dan ook, het is vrij makkelijk om deze plant te stekken, maar het vergt wel veel geduld.

Het eerste wat je doet, is met een schone schaar een blad van de plant afknippen. Laat dit blad dan een paar uurtjes drogen en zet het vervolgens in een glaasje met water. En dat is het eigenlijk al. Als je stekje een paar wortels heeft, kun je hem in potgrond zetten. Et voila! Een nieuw plantje is geboren. Ik moet zeggen dat het wel erg lang duurde voordat er wortels kwamen. Eerst dacht ik dat het niet ging lukken, maar bij dit plantje is geduld het keywoord. Ook nadat je het stekje in potgrond hebt gezet, kan het lang duren voordat er iets gebeurd. Pas na een maand in potgrond zie ik nu een ini mini beginnetje van een nieuw blad dat aan het bestaande blad groeit. In de potgrond zelf is nog niks nieuws opgekomen. Het is een hele langzame groeier.

Ik heb het blad heel gelaten, maar je zou het ook nog in stukjes kunnen snijden/knippen en met de gesneden kant in potgrond zetten. Hoewel ik dit dus nog niet geprobeerd heb, vermoed ik dat je op deze manier wel iets sneller een voller plantje krijgt dan op de manier die ik heb gebruikt. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Als er updates zijn over mijn stekje dan zal ik dat delen op mijn Instagram en zal ik ook deze blogpost updaten. Tot die tijd is het dus gewoon een kwestie van geduld!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?