To all the plants I’ve killed before

Ik durf inmiddels te zeggen dat ik best groene vingers heb. Maar ook mij gebeurt het weleens dat ik een plantje niet in leven kan houden. In de afgelopen jaren is dat meer dan eens voorgekomen… oeps! In To all the plants I’ve killed before laat ik je een aantal van deze overledenen zien en vertel ik je wat er fout ging.

kamerplanten die ik vermoord heb - Plantenmeisje

Monstera Deliciosa

Oef, deze doet misschien wel het meeste pijn. Deze prachtige Monstera Deliciosa heeft het bij mij maar een paar maanden uitgehouden. Het is een beetje een gek verhaal, in januari 2018 kocht ik een hele mooie Monstera Deliciosa. Ik was toen nog niet zo lang bezig met planten, maar de gatenplant wilde ik heel erg graag. Net na de kerst – onder het mom van kerstboom eruit, plant erin – kocht ik hem dan eindelijk. Helaas deed ie het niet zo goed. Hij verloor blad na blad, tot er op een gegeven moment nog maar een handvol bladeren overbleef. En wat deed ik? Ik gaf op. In juli besloot ik een nieuwe te kopen, degene die je dus op de foto ziet. Mijn oude heb ik in een andere kamer gezet en eigenlijk een beetje verwaarloosd. Mijn nieuwe deed het een tijdje best goed, maar toen de herfst inzette ging het mis. Ik heb nog geprobeerd om hem te stekken, maar ook dat lukte niet. En terwijl mijn nieuwe Monstera het behoorlijk zwaar had, kreeg mijn oude Monstera voor het eerst sinds ik hem kocht een nieuw blad – mind was blown. Deze Monstera ging – in tegenstelling tot degene die ik dus al had opgegeven – daadwerkelijk dood. En nu staat mijn ‘oude’ Monstera gewoon weer te shinen in mijn kamer. Het is misschien geen super volle plant, maar zo langzamerhand krijgt ie wat meer bladeren. De les die ik hiervan geleerd heb? Niet te snel een plant opgeven! Dat die tweede Monstera wel dood ging, is misschien gewoon karma…

kamerplanten die ik vermoord heb - Plantenmeisje

Scindapsus Pictus

Ja, je leest het goed. Ik heb een Scindapsus Pictus weten te vermoorden. Dit is een van de makkelijkste planten die er zijn, maar toch ben ik er niet in geslaagd om hem in leven te houden. Nou denk ik dat er vanaf het begin iets mis is geweest met de plant. Ik kocht hem destijds bij de Intratuin. Hij hing op een plek in de winkel waar ie helemaal niet hoorde. Also iemand hem wou kopen, maar later toch besloot het maar niet te doen. Ik denk dat deze iets van een ziekte had. Hij heeft het nooit echt goed gedaan, wat ik ook probeerde. Uiteindelijk kreeg ie ook nog eens rouwvliegjes en toen was het wel gedaan. Ook deze heb ik nog geprobeerd te stekken, maar zonder succes. Inmiddels heb ik een nieuwe gekocht, hopelijk lukt het me dit keer wel.

kamerplanten die ik vermoord heb - Plantenmeisje

Hypoestes

Deze vind ik niet zo erg, dit plantje staat namelijk al redelijk bekend om het feit dat het een enorme dramaqueen is. Toen ik hem kocht, wist ik nog niet heel veel van planten en dacht ik dat het een Fittonia was, later kwam ik erachter dat het een Hypoestes was. Binnenkort komt er een artikel online over het verschil tussen de twee. Dat terzijde, de Hypoestes is dus een enomre dramaqueen. Als ze niet genoeg water krijgt, dan laat ze haar blaadjes hangen. En niet zomaar, nee dan ziet ze er echt dood uit. Ik dacht een keer dat ze dood was, vervolgens gaf ik een sloot water en kwam ze verassend genoeg weer helemaal omhoog. Toen besefte ik me dat ze nogal een zuiperd is. Het is daarna een hele tijd goed gegaan, ik vind het persoonlijk best handig als een plantje zo duidelijk laat zien dat ze dorst heeft. Maar één keer heb ik haar te lang laten staan, ik had er even geen erg in. En toen was er geen weg meer terug, toen was ze echt klaar.

kamerplanten die ik vermoord heb - Plantenmeisje

Pachyphytum oviferum ofwel Moonstone

Deze prachtige vetplant kon ik bij de supermarkt niet weerstaan. Hij deed het hele lange tijd heel erg goed. Tot het kerst werd… Hij moest plaats maken voor mijn kerstdecoratie en belandde in een andere kamer. Ik denk dat ie het daar gewoon niet zo naar zijn zin had. Niet zo heel veel licht – het was immers winter – en een behoorlijk koude kamer. Ik denk dat dat hem fataal is geworden. Hartstikke zonde, want het was zo’n mooi en vooral apart plantje! Als ik hem nog eens ergens tegenkom, neem ik hem zeker mee!

Welke plant heeft het bij jou niet overleefd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?