In gesprek met Mandy van plantenboek Plantastic (+ winactie)

Toen Blossom Books, een van mijn favoriete uitgeverijen (ja, naast planten houd ik ook heel erg van boeken), me vertelde dat ze een plantenboek gingen uitbrengen, werd ik direct enthousiast. Inmiddels is dit plantenboek, Plantastic, alweer een paar maanden uit en ik sprak met de schrijfster ervan; Mandy Bollegraf.

Plantastic

Hoe is jouw liefde voor planten ontstaan?

Mijn liefde voor de natuur/groen is er altijd al wel geweest. Maar toen ik 4/5 jaar geleden begon met het plaatsen van mijn kamerplanten op Instagram en ik vrij snel veel vragen kreeg over planten ben ik me steeds meer gaan interesseren voor alles wat met kamerplanten te maken heeft. Sinds ik in mijn huidige appartement woon, nu drie jaar, met veel grote ramen op het zuiden, is de plantenpassie helemaal uit de hand gelopen.

Waarom houd je zo van planten?

Ik vind ze vooral mooi omdat ze zo ontzettend interessant zijn! Ik vind het fascinerend om te zien hoe planten zich door de jaren ontwikkelen en hoe ze me elke keer verrassen.

Wat was je eerste plant?

Oeh, dat was een cactus in m’n studentenkamer en die leeft nog steeds! Niet heel oud hoor, volgens mij iets van 8 jaar. Ik spreek soms mensen die oudjes in huis hebben staan van 20+ jaar!

Plantastic

Hoeveel planten heb je?

Och, ik ben twee jaar geleden al gestopt met tellen. Ik denk dat het er ongeveer 145 zijn.

Vind je het soms niet een beetje veel om allemaal te verzorgen?

Valt best mee eigenlijk. De meeste hebben niet veel verzorging nodig. Maar als ik het erg druk heb, is het soms wel even een dingetje. Maar dan is het eigenlijk ook weer goed om er even mee bezig te zijn. Een verplicht rustmoment, even alleen met m’n plantjes bezig. Heel mindful! Ik vind het belangrijk en fijn om naast alle drukte ook dingen met m’n handen te doen.

Wat is je favoriete plant?

O, lastig! Dat is bijna als kiezen wat je favoriete kind is en dat kan niet hè. Elke plant heeft iets bijzonders. Maar planten die ik heb gekregen, hebben een bijzonder plekje in m’n hart (bijvoorbeeld mijn eerste grote plant, een gatenplant, kreeg ik ooit van m’n ouders en die komt inmiddels tot het plafond en moet ik elke keer stekken omdat hij anders te groot wordt) of een agave die ik uit Marokko heb meegenomen (gekregen van de beheerder van de grootste cactuskwekerij in Afrika). Dat laatste mag trouwens eigenlijk niet, maar gelukkig is hij niet ontdekt in m’n koffer.

Welke planten zou je nog graag willen toevoegen aan je collectie?

Ik heb op dit moment geen verlanglijstje. Ik word graag verrast in de winkel. Dan is het vinden van een bijzonder exemplaar nóg specialer.

Plantastic

Is er een plant die je nooit zou kopen?

Geen idee eigenlijk! Misschien een plant die zo giftig is dat hij zelfs gevaarlijk is als je hem niet aanraakt (want bijna alle kamerplantensappen zijn giftig). En planten die er niet goed uitzien, laat ik ook links liggen. Want die zouden wel eens een ziekte kunnen hebben of een insectenplaag mee kunnen brengen. En dat is natuurlijk gevaarlijk voor m’n andere groene vrienden thuis. Daarom is het controleren in de winkel altijd erg belangrijk.

Waar shop je het liefst je planten?

Ik heb hier in de buurt een paar tuincentra, die altijd gave planten hebben voor veel minder geld dan de bekende tuincentra. Daar haal ik de meeste planten, maar ook in leuke plantenwinkels of bij botanische tuinen. Daar vind je vaak bijzondere planten

Ga je graag naar Botanische tuinen?

Heel graag ja, ik ben altijd op zoek naar groene plekken. Als ik op reis ga, zoek ik altijd op of er een botanische tuin in de buurt is. En soms is een reisje zelfs gepland vanwege een bijzondere tuin.
Ik ben vorig jaar bijvoorbeeld een paar dagen in België geweest omdat ik graag de Koninklijke Serres van Laken (dichtbij Brussel) wilde bezoeken. Die zijn elk jaar maar 3 weken geopend voor publiek. En toen heb ik er ook nog een bezoek aan de plantentuin in Meise aan vastgeplakt, een andere botanische tuin in de buurt van Brussel. Beide heel erg bijzonder, maar Laken was echt een belevenis die ik niet snel zal vergeten. En zo ben ik ook bijvoorbeeld een keer omgereisd in Italië omdat ik per se de botanische tuin in Padova wilde bezoeken. Dat is de oudste ter wereld

Welk advies geef je iemand die graag met planten wil beginnen?

Advies voor de beginnende plant parent? Gewoon beginnen, niet bang zijn dat je geen groene vingers hebt, want die kun je kweken. Helemaal met mijn boek erbij natuurlijk, haha! En de beste beginnersplant is wat mij betreft een sansevieria, want die is heel erg makkelijk te verzorgen.

Plantastic

Hoe is je boek Plantastic tot stand gekomen?

Uitgeverij Blossom Books benaderde mij met de vraag of ik de tips en tricks en foto’s die ik deel op Instagram en op mijn blog verder uit wilde werken tot boek. Een droom die uitkwam, dus ik zei ja!

Hoe was het om een boek te schrijven?

Vooral heel veel werk! Naast de tekst heb ik ook alle foto’s gemaakt. Het was een heel avontuur zo’n grote klus. Heb er veel van geleerd en het was erg leuk om me nóg verder te verdiepen in het plantenrijk. En ik ben erg blij met het resultaat.

Plantastic

Wat maakt Plantastic anders dan andere plantenboeken?

Plantastic is geschikt voor de beginnende plantenliefhebber en begint helemaal bij het begin. Ik vertel je bijvoorbeeld hoe je het tuincentrum tackelt en loods je in 5 stappen door alles wat je daarna moet weten om een urban jungle te beginnen, van stekken tot plantenproblemen en algemene verzorgingsregels. Plantenportretten ontbreken niet, maar ik ga nét een stukje verder door je bijvoorbeeld ook heel veel extra leuke weetjes te vertellen over een plant. Daarom is Plantastic ook voor plant lovers die al een tijd bezig zijn interessant. Ik probeer in het boek dus alle vragen die je hebt te beantwoorden en je ervan te overtuigen dat je planten in huis móét hebben.

Tot slot stelde ik Mandy nog voor een paar planten dilemma’s…

Calathea of Maranta?
Maranta

Ficus of Begonia?
Ficus

Monstera of Alocasia
Oeh dat ligt een beetje aan welke soort binnen het geslacht… Maar dan ga ik toch voor Monstera.

Philodendron of Pothos?
Philo!

Cactus of vetplant?
Haha, nou elke cactus is een vetplant, maar niet elke vetplant is een cactus. Dus als ik vetplant zeg, hoef ik niet te kiezen.

Sansevieria of graslelie?
Sansevieria

Lepelplant of ZZ plant?
Geen van beide, ik ben geen fan van dit duo.

Dieffenbachia of bananenplant?
Bananenplant

Erwtenplant of Chinees lantaarnplantje
Oeh die vind ik lastig! Chinees lantaarnplantje dan maar.

Peperomia of Pilea
Geen urban jungle zonder Pilea Peperomioides!

Winactie

Heb je nou zin gekregen om Plantastic te lezen? Dan heb ik goed nieuws, ik mag van de uitgeverij namelijk een exemplaar weggeven. Hoe leuk is dat?! Ga daarvoor naar onderstaande Instagram post en doe vooral lekker mee.

Blossom Books heeft zelf ook nog een actie. Als je het boek koopt en je bonnetje/factuur naar hen mailt óf het boek koopt en een foto op Instagram plaatst, maak je kans op een plantenconsult van Mandy. Deze actie loopt nog tot 31 januari en alle info kun je hier vinden.

1 Comment

  1. Arja
    17 januari 2020 / 09:29

    Wat een leuk intervieuw, heel benieuwd naar het boek, want groene vingers heb ik ‘nog’ niet.
    Wat niet is kan komen, voor nu ben ik een zamioculcas ZZ planttype, en zo te lezen mag dat
    veranderen hihihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?