Je planten verzorgen tijdens een hittegolf

planten verzorgen tijdens een hittegolf

De zomer is echt begonnen. Afgelopen week was het niet normaal heet en ik gok dat we nog wel meer van dit soort weken zullen krijgen deze zomer. Zo’n hittegolf heeft effect op ons mensen, maar ook onze planten blijven niet onberoerd. En dus moet je je planten net even wat meer TLC – tender loving care – geven. Vandaag geef ik je een paar tips om je planten te verzorgen tijdens een hittegolf.

Water, water, water

Je zult vast merken dat je zelf wat meer water drinkt met tropische temperaturen. Ook je planten zijn wat dorstiger. Let wel op dat je niet doorslaat, teveel water is nooit goed! Check je planten gewoon wat vaker, steek je vinger in de potgrond of gebruik een vochtigheidsmeter.

Geef geen voeding

Je kunt het beste wachten met je planten voeding geven tot het weer wat koeler is. Je planten raken gestrest door de hitte en weten dan even niet wat ze met die voeding aan moeten. Bovendien krijgen ze al meer dan genoeg energie door alle warmte.

Even niet verpotten

Verpotten kun je het beste doen in de zomer, maar dat geldt dan weer niet tijdens een hittegolf. Je kunt beter even wachter tot het weer wat koeler is om je planten een andere pot te geven. Als je dit namelijk wel doet, kan je plant een flinke optater krijgen. Je kunt het vergelijken met een plant verpotten in de kou, dat vinden ze ook niet fijn.

planten verzorgen tijdens een hittegolf

Luchtvochtigheid

Door de hitte kan de lucht binnen behoorlijk droog zijn. Ook kan de lucht droger zijn door het gebruik van een airco of ventilator. Hier ondervind je zelf de gevolgen van, maar je planten vinden het ook niet fijn. Probeer die luchtvochtigheid dus omhoog te krijgen. Haal je plantenspuit tevoorschijn, zet overal bakjes water neer, en gebruik – als je die hebt – een luchtbevochtiger. Wat ik zelf ook doe is douchen met de badkamerdeur open. Fijn voor mij, want dan wordt het minder warm in de badkamer, maar ook fijn voor de luchtvochtigheid!

Vermijd direct zonlicht

Directe zon is voor geen enkele plant goed tijdens een hittegolf. En je wilt natuurlijk niet dat je planten verbranden. Zet planten die normaal in de zon staan even op een ander, koeler plekje.

Kijk gewoon even extra om naar je planten en dan komt het vast goed. Je zult zien dat de ene plant misschien juist extra gaat groeien en een ander het warme weer toch niet zo fijn vindt. Gelukkig duurt een hittegolf nooit heel lang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?