Liefde voor terracotta

Terracotta potten voor je kamerplanten - Plantenmeisje

Terracotta potten, ik ben er dol op! Vroeger zag je ze overal – mijn moeder had ze ook volop staan in de tuin – en nadat ze even wat minder populair zijn geweest, is terracotta nu weer helemaal hip. Hier staat inmiddels niet alleen de tuin vol met deze prachtige potten, maar ook binnen staan de meeste planten in dit poreuze materiaal. “Terra cotta” is Italiaans en betekent letterlijk gebakken aarde. De potten hebben zo zijn voor- en nadelen maar ik ben groot fan. Terracotta potten zijn wat mij betreft perfect voor je kamerplanten.

Terracotta potten voor je kamerplanten, Pienza in Toscane - Plantenmeisje
Allemaal prachtige terracotta potten in het Toscaanse stadje Pienza

De historie van terracotta in het Italiaanse Impruneta

Ik ben zo’n twee jaar geleden pas echt verliefd geworden op terracotta. Ik maakte toen een prachtige roadtrip door Toscane en zag overal, maar dan ook echt overal terracotta potten en andere voorwerpen van dit gebakken klei. Niet verwonderlijk, terracotta vindt namelijk zijn oorsprong in Toscane. Het komt uit het stadje Impruneta wat vlakbij Florence ligt. Ik heb het stadje helaas niet bezocht – hopelijk in de toekomst – maar hier wordt al zo’n 3000 jaar terracotta gebakken! Het waren de Etrusken in Impruneta die hier mee begonnen toen ze er achter kwamen dat terracotta goed te vewerken is tot allerlei voorwerpen zoals kruiken en potten. De Romeinen namen dit later over en sindsdien is terracotta ongekend populair. De meeste terracotta potten komen ook nog steeds uit Italië, ga maar eens naar een tuincentrum in de buurt; op de meest potten zul je ‘made in Italia’ zien staan.

Voordelen van terracotta voor je kamerplanten

Hoewel de meningen er verdeeld over zijn, ben ik onwijs groot fan van terracotta potten voor je binnenplanten. Inmiddels staan zeker de helft – al dan niet meer – van mijn planten in terracotta. En daar heb ik natuurlijk zo mijn redenen voor.

  • Terracotta potten hebben een drainage gat. Overtollig water kan dus makkelijk weg op de schotel die bij de pot hoort. Dit zorgt ervoor dat je veel minder snel last zult hebben van wortelrot en dat het ook moeilijker wordt om je planten te overwateren. Zelf vind ik het ook fijn om sommige planten van onder water te geven. Ik giet dan gewoon een laagje water op het schoteltje waarna de plant het zelf op kan zuigen.
  • Ze zijn er in veel verschillende maten én zijn bovenal heel goedkoop. Het is je vast al eens overkomen dat je na een leuke middag planten shoppen, schrikt bij de kassa van het bedrag. Die planten waren immers toch best goedkoop? Vaak zijn potten in verhouding tot planten een stuk duurder. Terracotta is wat dat betreft een perfecte optie, want de potten zijn vrij goedkoop en ze zijn er ook nog eens in alle maten die je je maar kunt wensen. Van mini tot heel groot.
  • Ze zien er gewoon heel leuk uit! Ik houd echt van de warme kleur van de potten en de sfeer die het geeft. Daarnaast passen ze ook bij werkelijk iedere plant. Mocht je het nou toch een beetje saai vinden? Je kunt ze natuurlijk altijd zelf pimpen met een beetje verf.
Terracotta potten voor je kamerplanten - Plantenmeisje

Nadelen van terracotta

Zoals gezegd heeft terracotta ook een aantal nadelen. Nou wegen die wat mij betreft niet op tegen de voordelen, maar dit is voor iedereen natuurlijk verschillend.

  • Terracotta is ongeglazuurd aardewerk van roodbakkende klei. Dit is onwijs poreus waardoor de pot zelf ook water opneemt. Eigenlijk werkt het als een soort spons. Je wilt natuurlijk dat als je je planten water geeft het water ook daadwerkelijk naar de plant gaat en niet naar de pot. Een makkelijk trucje om hierbij te helpen, is je terracotta pot voor gebruik in een emmer met water te zetten en zich helemaal vol te laten zuigen met water.
  • Doordat terracotta poreus is, zullen je planten ook een stuk sneller uitdrogen dan in andere potten. Eigenlijk verschilt het een beetje per plant of dit een voordeel of een nadeel is. Bij planten als calathea’s die graag wat vochtiger staan kan het een nadeel zijn, die zou ik zelf niet zo gauw in terracotta zetten. Maar bij andere planten is het juist prettig. Denk aan cactussen en vetplanten. In principe kunnen alle planten in terracotta, maar je zult wel vaker water moeten geven.
  • Na een tijdje zul je merken dat je terracotta potten er anders uit gaan zien. De kleur wordt wat donkerder en je zult kalkaanslag krijgen. Nou zie ik dit persoonlijk niet als een nadeel omdat ik die verweerde/vintage look eigenlijk juist wel mooi vind. Maar ik snap ook dat sommige mensen dit echt niet mooi vinden. Gelukkig kun je je potten wel weer schoon maken met bijvoorbeeld azijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?